Publicerad

7 juni 2010

ProEnviroresultat: GreenHeat är rena trolleriet

Det är magiskt i Eslöv. Innanför dörrarna till grannarna HJ Mek och Magnetic Components sker en häftig teknikutveckling och de båda företagen har fått addera en helt ny verksamhet till de tidigare etablerade. Det handlar om Green Heat.

Green Heat är namnet på det Mistrafinansierade ProEnviroprojektet som nu har avslutats med strålande resultat. Tillsammans har HJ Mek, Magnetic Components och Lunds Tekniska Högskola utvecklat ny teknik för uppvärmning via induktion.
Just nu bygger HJ Mek och Mag Comp ny mekanik och teknik till Green Heat. Än så länge finns inget gemensamt bolag.

— Nej, det behövs mer substans för det. Det intressanta nu är att få igång tekniken och applikationerna. Våra mekanikkunder är ofta okunniga, och då får vi vara mera aktiva, medan Mag Comps kunder ofta kan en hel del om uppvärmning, säger Lars-Olof Jönsson, projektansvarig på HJ Mek.

Användningsområdena för Green Heat är många. Det är ofta många detaljer som behöver värmas upp inom industrin, till exempel metalldetaljer inför montage, eller för att torka färg.

— Det är spännande. Möjligheterna är många och det är mest kundernas fantasi som sätter gränserna, säger Lars-Olof Jönsson.

Hos företaget AQ Holmbergs i Anderstorp fanns behovet att dunsta bort olja från djuppressade metallenheter. En testinstallation av Green Heat fick därför gå parallellt med deras IR-system för uppvärmning.

— Det var rena trolleriet, säger produktionsansvarig Ingemar Haase vi AQ Holmbergs.

Han vet förstås hur det går till, men att se hur metalldetaljer kan värmas till 120 grader på några sekunder på ett löpande band — helt utan synlig inblandning kan upplevas som magiskt.

— Vi är väldigt nöjda. Alternativet är att använda alkalisk tvätt eller att värma med IR. Med Green Heat går det åt mindre energi, blir bättre arbetsmiljö och förstås billigare, säger han.

IR-utrustningen är dubbelt så stor som Green Heat-enheten och drar tio gånger mer energi. Men det finns fler fördelar än så: en induktionsvärmare gjuten enligt metoden hos Green Heat ger bland annat en god driftsekonomi och låga energiförluster. Dessutom är maskinen ljudlös och snabb.

— Vi ser en otroligt stor potential för kommersialisering av produkten. Från början handlade det om våra egna behov i vår verkstad, men resultaten är så mycket större, säger Lars-Olof Jönsson på HJ Mek.

Fakta

ProEnviro är en satsning på innovativa forskningsidéer för miljöanpassad produkt-framtagning och stärkt konkurrenskraft. Bakom satsningen står Mistra och SSF.

HJ Mek i Eslöv har 30 anställda och beviljades 2,4 miljoner kronor av ProEnviro för projektet Green Heat.

Syftet med projektet var att ta fram en så kallad grundplattform för induktionsuppvärmning som på ett enkelt sätt ska kunna anpassas till olika kunders specifika krav.

Forskare inom induktionsvärme på Lunds universitet arbetade tillsammans med HJ Mek och samarbetspartnern MagComp.