Automatgenererad bild.

Fotograf: Bent Christensen

Publicerad

18 mars 2013

Modiga abborrar som fått läkemedel blev världskända

I en ny uppmärksammad studie har forskare visat att fiskar som fick låga doser av ångestdämpande läkemedel ändrade sitt beteende. Jerker Fick som ingår i MistraPharma är en av forskarna bakom studien som snabbt blev en världsnyhet.

Många av de läkemedel vi äter passerar genom kroppen och hamnar i avloppsvattnet. Dagens reningsmetoder klarar inte av att få bort flera av ämnena och de hamnar till slut i miljön. En av läkemedelssubstanserna som sprids på det sättet är det ångestdämpande oxazepam och några forskare vid Umeå universitet blev nyfikna på om det kunde påverka fiskar.

Jerker Fick som är en av forskarna bakom studien berättar att de doserade oxazepam till abborrar i stora akvarier och studerade vad som hände.

– Att effekten var så stark och tydlig var verkligen förvånande. Abborrar är normalt skygga och letar mat i stim, men de som fick oxazepam tog fler risker och simmade iväg själva för att hitta mer föda.

Effekt även vid låga doser av oxazepam

Det är första gången någon kunna visa på beteendeförändringar på det här sättet, dessutom vid halter av oxazepam som finns i svenska vattendrag. Studien upprepades flera gånger för att resultaten skulle vara helt säkra och publicerades i Science i början av februari. Men historien slutar inte där.

– En dag ringde de från tidskriften och berättade att de ville ha med oss på det årliga AAAS-mötet eftersom intresset var så stor. Vi var ju jätteglada bara att artikeln hade blivit accepterad i Science och hade på sin höjd tänkt att intresset för forskningen skulle räcka för att ordna ett internt seminarium hemma på universitetet.

AAAS-mötena som ordnas av organisationen American Association for the Advancement of Science hör till världens absolut största vetenskapliga konferenser. Jerker Fick och kollegan Tomas Brodin flögs in till mötet som hölls i Boston i mitten av februari och berättade för en samlad presskår från hela världen om de överraskande beteendeförändringarna hos abborrarna och möjliga effekter på den ekologiska balansen.

– Den stora amerikanska nyhetsbyrån Associated Press var snabbt ute med nyheten och dagen efter var vi på förstasidan på Washington Post och flera andra stora tidningar – det var verkligen en overklig känsla.

Massor av intervjuer för världspressen

Efter det spred sig nyheten om de personlighetsförändrade abborrarna snabbt i USA och vidare ut i världen. Jerker Fick berättar att veckorna efter mötet har varit otroligt hektiska. Själv har han gjort en mängd intervjuer med både svenska och utländska journalister, och huvudförfattare Thomas Brodin har blivit intervjuad ett femtiotal gånger.

Jerker Fick deltar även i programmet MistraPharma och förklarar att även om studien inte ingår i programmet så visar den att grundtanken programmet arbetar efter är rätt. Även låga koncentrationer av de biologiskt verksamma läkemedelsubstanserna kan räcka för att de ska ha tydliga miljöeffekter.

MistraPharma är nu inne i sin andra fas och förutom att kartlägga spridningen av olika läkemedelssubstanser utvecklar man även reningsmetoder för att stoppa dem i reningsverken.

– Ett av ämnena programmet tittar på är just oxazepam så förhoppningsvis kommer den forskningen att lösa problemet med att det kommer ut i miljön, säger Jerker Fick.

Text: Andreas Nilsson, Vetenskapsjournalisterna

Automatgenererad bild.

Jerker Fick och hans forskningsteam. Fotograf: Bent Christensen.

Mistra Webbredaktör