Automatgenererad bild.
Publicerad

13 maj 2013

Mistra Future Fashion börjar leverera resultat

Forskningen för en mer hållbar modeindustri pågår på flera plan i Mistra Future Fashion. Nu införs återvinningssystem för kläder i hela världen. Och snart ska kläddesigners massutbildas i att tänka i hållbarhetstermer redan vid ritbordet.

Under våren har klädjätten H&M haft sin säsongsenliga kampanj på stortavlor runt om i Sverige. Ett ord har varit återkommande: sustainable fashion, hållbart mode. Det är förvisso inte första gången H&M lanserar det temat. Tidigare har man anlitat kända designers att göra små, attraktiva och hållbara kollektioner.

– Man försöker stegvis vänja konsumenterna, säger Mats Westin, programchef för Mistra Future Fashion som sedan 2011 forskar kring att åstadkomma en mer hållbar modeindustri.

Ytterligare ett tecken på att hållbart mode börjar få fäste i modevärlden är att ämnet var tema för en längre artikel i tidningen Plaza Kvinna nyligen. Uppgiften är dock omfattande. Det handlar om att förändra en industri som tär allt mer på jordens resurser. Bomullsproduktionen har slagit i taket. Strängare kemikalielagstiftning hotar modeföretagen.

Klädåtervinning växer allt mer

H&M medverkar som ett av företagen i Mistra Future Fashion. Den svenska klädjätten är på god väg att införa system för återvinning av kläder i butiker över hela världen. Inom Mistra Future Fashion har en studie av samma insamlingssystem genomförts i Weekday-butiker i fyra svenska städer (butikskedjan Weekday ägs av H&M-koncernen). H&M har själva genomfört en liknande studie i Schweiz.

– Branschen har förstått att ”fast fashion” inte är hållbart i längden, trots att man tjänar pengar på det idag, säger Mats Westin.

I dagsläget blir de återvunna kläderna stoppmaterial till möbler och andra relativt lågvärdiga produkter. Forskning sker dock för att försöka lösa upp bomullsfibrerna och göra nya viskosliknande material, samt att smälta polyester för att tillverka ny tråd.

Mistra Future Fashion handlar om att förändra en hel industri, inte bara ett företag, och intresset är stort från hela branschen. I forskningsprogrammet medverkar också skogsföretag som ser nya möjligheter att spinna textiltråd av träcellulosa.

Bättre data om kläders miljöpåverkan

Inom Mistra Future Fashion görs en mängd studier av konsumentbeteende. Till exempel planeras just nu en studie där man utvecklar ett mikrochip att fästa i kläderna för att kunna registrera hur ofta de tvättas och torktumlas samt i vilken temperatur.

– Vi har lärt oss att verkligheten inte alltid avspeglas i enkätsvar. Människor glömmer och enkelhet är viktigt för att få ut korrekta data om hur användarfasen ser ut för ett plagg, säger Mats Westin.

Han berättar vidare om nya mjukvaror för livscykelanalyser och hur forskarna hela tiden försöker förbättra analyserna genom att ta fasta på sådant som tidigare bortsetts från.

– Berättar nuvarande livscykelanalyser hela sanningen? Det måste man fråga sig. Till exempel har det visat sig vara svårt att beräkna kemikaliepåverkan, och då tenderar man att lyfta bort det, fast vi vet att det i hög grad påverkar miljön, säger Mats Westin.

Ett annat projekt som Mats Westin framhåller som lovande handlar om att utbilda designers i att tänka hållbarhetstermer redan vid ritbordet. Forskare vid University of the Arts London har utvecklat ett utbildningsverktyg som de just nu utbildar ett urval av H&M-designers i att använda. Därefter är tanken att den utvalda designergruppen i sin tur ska utbilda H&M:s samtliga omkring tusen designers i hur de ska tänka hållbart när de ritar kläder.

– Designers är en nyckelgrupp som vi måste ha med oss om vi ska förändra modebranschen, säger Mats Westin.

Text: Thomas Heldmark, Vetenskapsjournalisterna

Mistra Webbredaktör