Publicerad

7 november 2013

Populära miljömärkta varor granskas

Försäljningen av många miljömärkta varor går väldigt bra. En genomgång av marknaden visar att förklaringen bland annat är att världens största privata konsumentvaruföretag storsatsar på egna miljömärkningsstandarder.

Antalet varor som produceras och säljs under någon form av miljömärkning har ökat kraftigt de senaste åren. Exempelvis har försäljningen av bananer och te inom Rainforest Alliance tredubblats på några år.

I en rapport från forskningsprogrammet Entwined visas att några av världens största privata konsumentvaruföretag står bakom den snabba utvecklingen. Delar av rapporten ”State of Sustainability Initiatives Report” presenterades i början av november på ett seminarium

Ikea är en av bolagsjättarna som erbjuder miljömärkt bomull med sitt märke Better Cotton. En fråga rapporten tar upp är hur effektiva det och andra liknande miljömärkningar är och svårigheterna med att bedöma detta.
– När miljömärkta produkter snabbt tar stora marknadsandelar blir utmaningen desto större för forskningen att urskilja vad som är varumärkesstrategi och vad som verkligen ger effekter på miljö- och arbetsförhållandena på fältet, fortsätter säger Mark Sanctuary, programchef för Entwined.

På seminariet deltog bland andra svenska miljöambassadören Annika Markovic och Anna-Karin Lindberg, ansvarig för miljö och socialt ansvar på Ica. Rapporten kommer att presenteras 5 december i Geneve.

Mistra Webbredaktör